Elisabeth, de musical

Elisabeth

Een musical die veel indruk op mij maakte was Elisabeth, aardige bijkomstigheid was dat ik er gratis naar toe kon. De avond dat ik de musical bezocht staat nog steeds in mijn geheugen gegrift. De laatste voorstelling speelde op 22 juli 2001 in het Circustheater in Scheveningen. Sinds de première van Elisabeth op 21 november 1999 werden er voor volle zalen, zeven voorstellingen per week gespeeld. Elisabeth, de musical van Michael Kunze en Sylvester Levay trok wereldwijd meer dan 2 miljoen bezoekers.

Elisabeth het verhaal

Elisabeth vertelt het verhaal van de laatste Keizerin van Oostenrijk. De populaire keizerin wordt liefkozend Sissi genoemd door het Oostenrijkse volk. Haar leven aan het Oostenrijkse hof begon als een romantisch sprookje. Op 16-jarige leeftijd trouwt ze met de Keizer Franz Joseph, het is liefde op het eerste gezicht. Maar hun liefde wordt danig op de proef gesteld. Een zeer belangrijke rol in de voorstelling is weggelegd voor de Dood.
De Dood ontwikkelt een even hartstochtelijke als gevaarlijke liefdesverhouding met Elisabeth. Hij fluistert zoete woordjes in haar oor als een hitsige minnaar die niet zal rusten voordat zij in zijn armen ligt en symboliseert het noodlot dat Sissi haar hele leven achtervolgt.
Een belangrijke rol is er voor Lucheni, Elisabeths moordenaar, hij is de verteller van de gebeurtenissen. Zoiets was al eerder te zien in Evita waar Che Guevarra deze rol op zich nam.
Lucheni zorgt bovendien voor een beetje lucht in deze zware kost heeft zelfs wat cynisme richting musical.
Elisabeth vecht echter voor het behoud van haar identiteit maar moet daar een hoge prijs voor betalen. ze eindigt als een vrouw die in een volledig isolement zit en voor alles en iedereen op de vlucht is en wordt ingehaald door De Dood.

Musical

De muziek is groots en meeslepend: symfonische rock, afgewisseld met herkenbare, steeds terugkerende melodieën, soms wat bombastisch. Het decor wisselt steeds. Op de kostuums is niet bezuinigd: ruisende rokken en strak gesneden pakken in rijke stoffen.

Cast

Pia Douwes speelde al in Wenen deze rol,ook in Nedrland speelt ze de rol als Elisabeth en Pia Douwes lijkt geboren voor deze rol. Jeroen Phaff is haar echtgenoot en zingt goed. Wim van den Driessche speelt Luigi Lucheni, de verteller en de moordenaar van Elisabeth en brengt een dosis en relativering in de loodzware tragedie. Addo Kruizinga is Elisabeth’s zoon Rudolf en zingt samen met de Dood het duet Er valt een zwarte schaduw heel sterk. Eddy Habbema regisseerde Elisabeth in Nederland.

Informatie:

Titel: Elisabeth
Uitvoerenden: Nederlandse cast
EAN: 0731454333528
Uitgever Polydor

Bestel Online

CD: Elisabeth

Related Images:

Geef een reactie